Prihodi od poreza rapidno opali, Vlada FBiH mora u novi rebalans

Bez autora
May 26 2014

Federalni parlament prošle sedmice usvojio je rebalans budžeta većeg bh. entiteta, u kojem je Vlada SDP – SDA građane zadužila za novih oko 160 miliona KM. No, već je izvjesno da će budžet FBiH na ljeto trpjeti nove izmjene.To je najavio i ministar finansija Ante Krajina, koji je kazao da prihodi od svih vrsta poreza opadaju, a zbog prirodne katastrofe, koja je proteklih dana zadesila BiH, u već praznu federalnu kasu slijevat će se mnogo manje novca.

Prihodi od poreza rapidno opali, Vlada FBiH mora u novi rebalansFederalni parlament prošle sedmice usvojio je rebalans budžeta većeg bh. entiteta, u kojem je Vlada SDP – SDA građane zadužila za novih oko 160 miliona KM. No, već je izvjesno da će budžet FBiH na ljeto trpjeti nove izmjene.
 
To je najavio i ministar finansija Ante Krajina, koji je kazao da prihodi od svih vrsta poreza opadaju, a zbog prirodne katastrofe, koja je proteklih dana zadesila BiH, u već praznu federalnu kasu slijevat će se mnogo manje novca.

Mjesečni podaci
 
Da će Federalna vlada, ali i svi drugi nivoi bh. vlasti, imati vrlo vruće ljeto, pokazuju i podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO), prema kojima su prihodi po osnovu PDV-a mnogo manji od polovine maja.
 
Ratko Kovačević, portparol UIO-a, potvrdio je za „Dnevni avaz“ da postoji pad prihoda, i to šest do sedam miliona dnevno.

- Mjesečne podatke imat ćemo najkasnije do 10. juna, kada ćemo moći usporediti koliko je PDV-a uplaćemo u aprilu, a koliko manje u maju. Zanimljivo je da je, recimo, u ponedjeljak 12. maja, prije poplava na račun UIO-a uplaćeno 26,1 milion KM, a da je isti dan, samo tokom poplava, 19. maja, uplaćeno samo 12,5 miliona KM – rekao je Kovačević.
 
Prema njegovim riječima, prognoze su da veliki broj firmi iz poplavljenih područja neće raditi, tako da je realno očekivati da će iznos PDV-a nivou države biti manji. Osim toga, kako dodaje Kovačević, veliki veliki broj firmi će imati zakonsko pravo da neplaćaju PDV na robu koja im je uništena za vrijeme poplava, što će se, također, negativno odraziti na prihode UIO-a.

Poreski sistem
 
Predsjednik Privredne komore Federacije BiH Avdo Rapa, naveo je za naš list da se štete mjere u milijardama KM te je nesporno da će državi opasti prihodi od poreza.

- Kako bi pomogli privrednicima, a samim time i sebi, država će morati donositi određene mjere u poreskom sistemu, u naplaćivanju doprinosa, morat će posebno biti fleksibilni kada je PDV u pitanju. Što se tiče rebalansa budžeta zbog nedostatka novca, trebat će ga raditi u više faza. Budžet poslije novog rebalansa vjerovatno će biti manji, iako ima mnogo stavki, bez kojih se može – rekao je Rapa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik